Klitsyn: Sandflutgsdæmpning og klitfredning

Sandflugtsbekæmpelsens omfang fastlægges på det årlige klitsyn, hvor det besluttes hvor og hvor meget der skal dæmpes. Dæmpningsarbejdet består hovedsageligt af plantning af hjelme, pålæggelse af kvas, påkørsel af halm på stierne og opsætning af faskiner. Desuden føres opsyn med klitternes tilstand.

Det daglige arbejde og tilsynet foretages af skovarbejder Gert Jensen (tlf. 25 27 63 83) i Holstebro og Ringkøbing-Skjern kommuner, med reference til skovfoged Jens Henrik Jakobsen (tlf. 20 31 11 80).

Efter Naturbeskyttelsesloven er strandbredden og klitterne langs Vesterhavet fredet i en afstand af 300 m fra klitfoden. Indenfor det fredede område er det uden særskilt tilladelse bl.a. forbudt at hegne, afgræsse, campere, telte, fjerne vegetation eller faskiner, opstille faste indretninger, grave og i klitterne er det endvidere forbudt at køre, ride, cykle og tænde bål.

Administrationen af klitfredningsbestemmelserne i Naturbeskyttelsesloven – herunder behandling af ansøgninger om dispensation fra disse vareatges også af Naturstyrelsen ved Kystdirektoratet.

Mere detaljerede oplysninger om klitfredningsbestemmelserne – herunder klitfredningslinien –  fås ved henvendelse til Kystdirektoratet.

Henvendelse til: vjy@nst.dk eller 72 54 36 64.